Tuesday, April 22, 2014

Συνέπεια και συνέχεια


Ο Ολυμπιακός αξιοποίησε όσα του δίδαξαν τα δύο παιχνίδια στη Μαδρίτη, έκανε το 2-1 και, έτσι, αναγκάζει τη Ρεάλ να πιεστεί, να βρεθεί σε μια θέση στην οποία δεν έχει ξαναβρεθεί φέτος.

Το χθεσινό παιχνίδι ήταν, ουσιαστικά, συνέχεια του αρκετά καλού δευτέρου ημιχρόνο στο δεύτερο παιχνίδι της Μαδρίτης, όταν ο Ολυμπιακός, αν δεν είχε προδοθεί απ' την αστοχία του κυρίως στις βολές, θα μπορούσε, όχι να πάρει, αλλά να διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη.

Αλλαγές

Ήταν εμφανές για οποιονδήποτε, ότι ο Ολυμπιακός με τις αλλαγές σε όλα τα σκριν ήταν πιο αποδοτικός αμυντικά απ' ότι με οποια άλλη αμυντική τακτική επιχείρησε να εφαρμόσει.

Ο Μπαρτζώκας δεν είχε λόγο να μη συνεχίσει με την ίδια λογική. Χθες, ο Ολυμπιακός για 40 σχεδόν λεπτά άλλαζε σε όλα ανεξαιρέτως τα σκριν. Τα γκαρντ της Ρεάλ, συνηθισμένα να ενεργούν με το ένστικτο, βγήκαν εκτός ρυθμού -τουλάχιστον όσον αφορά στην δημιουργία- δεν εκμεταλλεύτηκαν, παρά ελάχιστα, τα αμέτρητα μις ματς που δημιουργούσαν οι συνεχείς αλλαγές και επεδίωξαν να απεμπλακούν απ' αυτήν την κατάσταση είτε με τα μακρινά σουτ, είτε με τις διειδύσεις των Γιουλ και Σέρχι Ροντρίγκεθ.

Είναι σχεδόν αδιανόητο το γεγονός πως οι 3 σεντερ της Ρεάλ είχαν συνολικά 0 προσπάθειες από το "ζωγραφιστό", σε ένα παιχνίδι που ουκ ολίγες φορές βρέθηκαν με το Μάντζαρη, το Σλούκα και το Σπανούλη στην πλάτη τους. Δεν μιλάμε για αστοχία, μιλάμε για μηδενική τροφοδότησή τους.

Έτσι, με το low post παιχνίδι απολύτως ανενεργό, η Ρεαλ ήταν μια εξαιρετικά μονοδιάστατη ομάδα, βασίστηκε στο σπουδαίο ταλέντο των παικτών της από μέση και μακρινή απόσταση και αναπόφευκτα "έπεσε" 10 πόντους κάτω απ' τον μέσο όρο της στα παιχνίδια της Μαδρίτης.

*Την άμυνα των αλλαγών, προφανώς, δεν μπορούσε να ακολουθήσει ο Σερμαντίνι, αφού θα ήταν πολύ εύκολο να νικηθεί στα πόδια απ' τον εκάστοτε γκαρντ των Ισπανών κι έτσι ο Γεωργιανός έμεινε ορθώς παροπλισμένος και στα 40 λεπτά του παιχνιδιού.

Ολυμπιακός χαμηλά

Αντίθετα απ' τη Ρεάλ κινήθηκε επιθετικά ο Ολυμπιακός. Παρά το 0-2, την ανάγκη για νίκη που σίγουρα "γεμίζει" με άγχος, ο Ολυμπιακός δεν ενήργησε, σχεδόν καθόλου, ενστικτωδώς. Είχε απόλυτη ισορροπία στις εντός παιδιάς προσπάθειές του (34 δίποντα, 18 τρίποντα) και το σημαντικό ήταν πως δεν χρειάστηκε για τρίτο παιχνίδι να "κυνηγάει" στο σκορ.

Καθοριστικής σημασίας για την έκβαση του αγώνα, ήταν η εκκίνησή του με το Σπανούλη να είναι καταλύτης σε αυτό το σημείο. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού είχε συμμετοχή στους 10 πρώτους πόντους της ομάδας του και έδειξε πολύ πιο αποφασιστικός συνολικά στο παιχνίδι, απ' ότι στα δύο της Μαδρίτης.

Μπορεί ο Ολυμπιακός να είχε απόντα το βαρύ του χαρτί στο low post, το Στράτο Περπέρογλου, και εμφανώς επηρεασμένο από τραυματισμό το δεύτερο σημαντικό του παράγοντα σε αυτό το στοιχείο, τον Πρίντεζη, αλλά η φιλοσοφία του ήταν να επιτεθεί χαμηλά. 26 φορές εκτέλεσε από μέσα η ομάδα του Μπαρτζώκα, ενώ τόσες φορές επιτέθηκε απο μέσα αθροιστικά και στα δύο παιχνίδια στην Ισπανία.

Άλλωστε ήταν τέτοια η σιγουριά που προσέδιδε, με την απόδοσή του, ο Ντάνστον που οι παίκτες του Ολυμπιακού τον τροφοδοτούσαν συνεχώς, ενώ μάλιστα και η φάση, στο τέλος, που καταλήγει με τρίποντο του Πρίντεζη, μοιάζει να είναι σχεδιασμένη ώστε να εκτελεστεί απ' τον σεντερ του Ολυμπιακού, αλλά η πάσα του Σπανούλη προς τον Αμερικάνο τόν υποχρεώσε να ψάξει την πάσα στη γωνία που, βάσει αυτοματισμού, θα υπήρχε παίκτης.

Oι 19 ασιστ του Ολυμπιακού, σε σύγκριση με τις 12 της αντιπάλου του μαρτυρούν πως οι γηπεδούχοι ήταν πολύ πιο συνεπείς στο πλάνο τους και πολύ λιγότερο εξαρτημένοι απ' τις προσωπικές εξάρσεις των παικτών τους.

Συνέχεια

Ο Ολυμπιακός έδειξε ότι δε θα αφήσει το "στέμμα" του χωρίς να ματώσει, πραγματοποίησε μια αρκετά πειστική εμφάνιση δεδομένων των συνθηκών, αλλά το ζήτημα είναι να βρουν οι παίκτες του το σθένος να το επαναλάβουν αύριο βράδυ, για να πάνε τη σειρά στο παιχνίδι της Μαδρίτης, όπου το άγχος θα είναι "παράσημο" μόνο των Μαδριλένων.

Ωστόσο, για να τα καταφέρει ο Ολυμπιακός πρέπει να προσπαθήσει διπλά. Η Ρεάλ έδειξε ότι ακόμη και με μηδενική συνεισφορά των ψηλών της -πλην Ρέγες- μπορούσε να πάρει το ματς, στο οποίο ο Ολυμπιακός ήταν πάρα πολύ συνεπής και καλός.

Επομένως, ζητούμενο πρώτο είναι να περιορίσει και πάλι ο Ολυμπιακός τη front line της Ρεάλ, πράγμα που δεν είναι εύκολο για δεύτερο σερί ματς. Αυτό, όμως, που είναι ακόμη πιο δύσκολο και ενδεχομένως πιο σημαντικό είναι να βρεθεί τρόπος να βγεί απ' την εξίσωση -ή, έστω, να μετριαστεί η συμμετοχή του- ένα απ' τα τρία καυτά γκαρντ των Ισπανών. Ρούντι, Σέρχι και Γιουλ είχαν 54 απ' τους 76 πόντους της ομάδας τους χθες το βράδυ και 135 από τους 246 συνολικά στη σειρά (χωρίς να υπολογίζεται η συνεισφορά τους μέσω των ασίστ).

Όπως και να 'χει, ο Ολυμπιακός παλεύει στα ίσια μια σειρά απέναντι στο απόλυτο, κατά πολλούς, φαβορί για την Ευρωλίγκα, με το βασικό του "4" ανέτοιμο και το βασικό του "3" εκτός στα 2 απ' τα 3 παιχνίδια. Φυσικά, ένας πρωταθλητής Ευρώπης δεν πρέπει να 'ναι μεμψίμοιρος, αλλά το γεγονός αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία στην προσπάθεια των πρωταθλητών.

*Κώστας Σλούκας και Βαγγέλης Μάντζαρης "χρωστάνε" ένα καλό -επιθετικά, κυρίως- βράδυ σε αυτή τη σειρά και το παιχνίδι της Τετάρτης είναι μια καλή ευκαιρία.

**Όλα τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται απ' το εξαιρετικά αξιόπιστο in-the-game.org

No comments:

Post a Comment